Przewożenie mrożonych produktów

Przewożenie mrożonych produktów

Mrożenie produktów najczęściej odbywa się w chłodniach, mroźniach, zamrażarkach. Wystarczy świeży produkty wrzucić do chłodnego miejsca, a po krótkim czasie one zamarzną.

Agregaty chłodnicze stacjonarne i mobilne

agregat chłodniczyPrzez to można je przechowywać o wiele dłużej, niż w wersji świeżej. Jeśli sprawdzimy termin przydatności na mięso w sklepowych lodówkach to zobaczymy, że wynosi on zazwyczaj kilka dni. W zamrażarce jednak to samo mięso można spokojnie przechowywać kilka tygodni, a nawet miesięcy. Jednak są także przedsiębiorstwa, które specjalizują się w produkcji mrożonek. Można tu wymienić takie produkty jak mrożone pizze i zapiekanki, frytki, paluszki rybne, wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, także w gotowych zestawach, na przykład na patelnię czy do zupy. Wiadomo jednak, że jeśli coś się wystawi z zamrażarki do zacznie szybko rozmarzać. Ponowne zamrożenie i rozmrożenie może być szkodliwe dla produkty, jak również dla zdrowia osoby je spożywającej. Jeśli coś się rozmrozi, a się tego nie skonsumuje to najbezpieczniej jest to wyrzucić. Jak zatem firmy od mrożonek robią to, że ich produkty przyjeżdżają zamrożone do sklepów? Służą do tego specjalne chłodnie mobilne, czyli samochodowe. Wykorzystywane są tutaj samochody dostawcze. W takim aucie znajduje się samochodowy agregat chłodniczy, dzięki czemu utrzymywana jest stale niska temperatura wewnątrz luku bagażowego.

agregat chłodniczyTaki samochód musi być oczywiście dobrze zaizolowany, tak by nawet przy wysokich temperaturach powietrza nie miało ono wpływu na temperaturę wewnątrz mobilnej chłodni. W takim aucie spokojnie można ustawiać zarówno skrzynki z mrożonkami, jak i niskie regały metalowe, montowane na stałe, czy też mocowane pasami transportowymi. Dzięki temu łatwiej jest zmieścić całe zamówienie na mrożonki, jak również odnaleźć zamówienie konkretnego klienta. Samochodowy agregat chłodniczy będzie miał mniejszy rozmiar, niż ten stacjonarny znajdujący się w mroźni. Jednak zakres temperatur chłodzenia powinien mieć taki sam, ponieważ zarówno rozmrożenie jak i głębsze zamrożenie produktów nie jest wskazane. Agregat powinien być sterowany elektronicznie, dzięki czemu można stale kontrolować temperaturę chłodni w trakcie jazdy. W razie potrzeby kierowca widząc nieprawidłowości może zawrócić do bazy.

Ładowanie produktów z chłodni do auta, jak i z auta do sklepów czy restauracji musi się odbywać bardzo szybko, szczególnie w okresie upałów. Dzięki temu produkty nie odczują różnicy w chłodzie i nie rozmrożą się w trakcie transportu. Wszystko powinno być dokładnie zaplanowane.

Close Menu